Permanenţa Consiliului Eparhial din 17.02.1995, din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, a hotărât înfiinţarea cu data de 01.03.1995 a unei parohii în mun. Piatra Neamţ, care se va desprinde din actuala parohie „Sf. Nicolae” şi va fi formată din mai mult de jumătate din teritoriul şi efectivul pastoral al actualei parohii „Sf. Nicolae”.
Noua Parohie va avea ca patron spiritual pe Sf. M. Mc. Mina.
Amplasamentul noii biserici este situat în intravilanul mun. Piatra Neamţ, în nodul de circulaţie determinat de pasajul rutier deliberat al străzii Orhei cu strada Mihai Viteazu. Amplasamentul a fost aprobat în cadrul consiliului municipal, hotărâre prin care se pune în folosinţă beneficiarului terenul respectiv în suprafaţă de 2800 mp.
Clădirea bisericii este structurată după un plan trilobat, accesul realizându-se dinspre străzile Mihai Viteazu şi Dărmăneşti. Prezintă un demisol general, parter cu funcţiuni clasice ale unei biserici ortodoxe, cafas 1 şi 2, două turle şi turla pantocrator la intersecţia axelor longitudinal transversale ale edificiilor. Dimensiunile sunt de 40m-25m-40m.
Structura de rezistenţă este mixă, din zidărie portantă, cu stâlpişori, stâlpi, grinzi şi arce, planşee din beton armat şi cupole cilindrice în formă de sferă şi semisferă la turla pantocrator. Întregul complex al acestui edificiu este proiectat de domnul arhitect Aurel Bojescu.
La această biserică, lucrările au început în aprilie 1999 şi sunt la stadiul de învelitor tablă aurită, placări exterioare cu piatră naturală, finisaje interioare şi exterioare.
În momentul de faţă slujbele se oficiază la demisolul bisericii.
Altarul şi nava demisolului sunt îmbrăcate în marmură de Ruşchiţa şi Travertin, împodobite cu foiţă de aur şi icoane de sfinţi în tehnica sticlă fuzionată (este o alternativă a viitorului, posibilităţile cromatice şi de exprimare artistică sunt în schimb foarte mari; se realizează prin fuziunea a două sau a mai multor straturi de geam, din care rezultă un singur geam de o anumită grosime. Efectele acestui geam obţinut la 800grade C sunt mirifice, atribuind acestui mod de abordare a sticlei plate – prin cromatica şi textura specifică – un loc aparte în tehnica designului interior) şi a mozaicului.
Se pune în evidenţă, o frumoasă catapeteasmă, sculptată în lemn de stejar.
Biserica de la subsol contrastează prin lărgime dar şi prin bogăţia spaţială a proscomediarului şi diaconicului.